Litiumbatterier fortsätter att utvecklas

Framtidens elbilsbatterier? Framtidens elbilsbatterier?

Tyska forskare har utvecklat ett av de mest effektiva litium-jonbatterier som kan behålla 85 % av sin ursprungliga kapacitet trots att det använts dagligen i mer än 27 år. Batteriet har dessutom en mycket hög effekttäthet vilket innebär att batteriet kan laddas mycket snabbt.

Det är forskare från Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Wurttemburg (ZSW) i Tyskland som har tagit fram batteriet som kan ge elbilar en ordentligt skjuts framåt. De litiumbatterier som finns i dagens elbilar anses ha en livstid ca 10-15 år vid normal användning innan de behöver bytas ut. Med ZSWs prototypbatteri skulle batteriet förmodligen överleva bilens livstid.

En annan positiv aspekt är att eftersom effekttätheten är mycket hög (1100W/kg), så kan batteriet leverera dels hög effekt till elmotorer, men också laddas nästan lika snabbt som superkondensatorer. Det nämns ingenting om energitätheten i batteriet i ZSWs pressmeddelande som oftast blir lägre då effekten är hög. Energitätheten kan jämföras i hur långt bilen kan köra på en laddning.

Det forskas och presenteras väldigt många nya batterikoncept runt i hela världen, men frågan är vilka av dem som blir tillräckligt kostnadseffektiva och tillräckligt bra för att användas i elbilar?

Länk till ZSW pressmeddelande

Etiketter: elbilar batterier

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln