Toyota lanserar elbil i Europa 2015

Storebror till Toyota Prius Plug-in kommer 2015 - Hoppas vi! Storebror till Toyota Prius Plug-in kommer 2015 - Hoppas vi!

Didier Stevens är Toyota Europes ‘Head of government affairs and environmental issues’. Han berättade igår under en intervju med RTCC.org hur viktigt det är att elen som tillverkas åt elbilar är fossilfri, men också att Toyota planerar att lansera en ren elbil i Europa 2015.

Det finns en risk att Toyota struntar helt i elbilsspåret om inte elproducenterna ser till att elen kommer från förnybara källor.

- Vi behöver samarbeta med elproducenterna så att vi kan presentera en ren totallösning till marknaden, annars föredrar vi att ta ett steg tillbaka. Vi räknar alltid på från källa till hjul och om elektriciteten inte kommer från förnybara källor, stämmer det inte, säger Didier Stevens.

- Vi är lite oroade över Tysklands planer på att ha 1 miljon elbilar år 2020. Om mer och mer elektricitet kommer ifrån kolkraft så löser vi inte problemet, vi förflyttar det bara, tillägger han

Toyota fokuserar just nu på hybrid och laddhybridlösningar men Steven berättar nu att de kommer att släppa en ren elbil på Europamarknaden 2015. Det är så vitt vi vet första gången som en hög talesman från Toyota berättar denna nyhet.

Trots att Toyota var först med hybridisering kommer de vara bland de sista större biltillverkarna att komma ut med en modernare batterielbil för massmarknaden, visst har Toyota producerat elbilar tidigare, men i få exemplar. Även om deras Prius Plug-in som laddhybrid också har sålt bra i Sverige, är räckvidden på el, ytterst begränsad.

Vare sig det är av strategiska skäl, miljömässiga skäl eller ekonomiska skäl låter vi vara osagt, men det är kul att också Toyota nu driver på marknaden för elbilar och förhoppningsvis även laddhybrider med lite längre räckvidd på el.

Stevens resonemang om fossil elproduktion har liten bäring i Sverige där vi har en väldigt klimatneutral elproduktion tack vare mycket vattenkraft och kärnkraft. Trots detta är det naturligtvis viktigt att även Sverige bygger mer förnybar el genom solceller, vind och vågkraft för att i sinom tid fasa ut kärnkraften.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

 • Centraleurope • 25 juni 2013 18:49:07
  ja håller med dig Micke om att kärnkraften inte e de vi ska försöka fasa ut. även om ja tror att de kommer ske automatiskt om priset på förnyelsebar energi fortsätter att sjunka..
 • Centraleurope • 25 juni 2013 18:43:52
  de har sjunkit något mot va de va för 5 år sedan,
  förnyelsebar energi har ökat från strakt från under 40 TWh vid millenje skiftet till 135 TWh 2012
  de måste sägas e en veldigt bra ökning,

  men du har rätt i att nått måste göras åt tysklands ca 279 TWh kol el. fins det någon kol skatt innom eu? behöver bara göra kolkraft dyrare än förnyelsebar energi så vänder trenden nog.
  EU kan ju börja med att slopa sin 71% skatt på solcells import
 • Micke • 25 juni 2013 02:03:41
  "Trots detta är det naturligtvis viktigt att även Sverige bygger mer förnybar el genom solceller, vind och vågkraft för att i sinom tid fasa ut kärnkraften."

  Varför i hela fridens namn skulle det vara viktigt? Varför är det naturligt att byta ut den mest miljövänliga och minst farliga energikällan?

  @Centraleurope
  Som du ser i statistiken så har ju Tysklands kolanvändning ÖKAT de senaste åren och Tyskland som land blir mer miljöförstörande för varje år som går. De bygger kolkraftverk i mängder och är en skam för Europa.
 • Centraleurope • 11 juni 2013 19:36:41
  Toyotas resunemang har även dålig bäring i centraleuropa, de har skett stora förendringar med elnätet på senare år, frankrike har veldigt mycket kärnkraft, och i tyskland har solkraft ökat kraftigt på sista tiden. Här e lite statestik från tyskland http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/03/2012-german-nuclear-gas-fired-generation-falls-further-while-renewables-grow

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln