Bosch erbjuder trådlös laddning

Kommer trådlös laddning bli en hit? Kommer trådlös laddning bli en hit?

Den första kommersiella lösningen för trådlös laddning av elbilar har idag lanserats av Bosch och Evatron Group för den amerikanska marknaden. Tillkännagivandet gjordes idag i Washington D.C. på ”Electric Drive Transportation Associations” årliga konferens.

Bosch koordinerar en helhetslösning och erbjuder kontinuerlig support till sina kunder. En bosch certifierad elektriker kommer och installerar systemet i hemmet och Bosch ”Bil-Service” installerar komponenter för trådlös laddning på bilen.

- Vi är stolta över att lansera det första systemet för trådlös laddning, säger Evatrons vd Rebecca Hough.

Systemet kallas ”Plugless L2 System” och innebär induktiv normalladdning av alla typer av elbilar. Föraren parkerar över en laddplatta som direkt startar laddningen av batteriet. Systemet innehåller tre komponenter:

Fordonsadapter: Monteras på underredet av användarens elbil.

Kontrollpanel: Ett väggskåp som ger vägledning och diagnostisk information.

Parkeringsplatta: En golvplatta för induktiv laddning.

Flera likartade system har provats och demonstrerats tidigare, men detta är så vitt vi vet det första försöket till att kommersiellisera trådlös laddning i större skala. Vilka elbilstillverkare som stöder systemet verkar ännu inte vara offentligt, men räkna med att tillverkarens garantier med all sannolikhet kommer att bli åsidosatta.

Trådlös laddning av elbilar är för många den ultimata lösningen, men ännu kvarstår mycket arbete. Den konduktiva laddningen kommer inte att försvinner än på ett bra tag utan det är mer troligt att vi får se elbilar med flera laddlösningar för både normalladdning, snabbladdning och därefter möjligtvis induktiv laddning som stöds av biltillverkarna.

Bosch lösning är intressant, men det är svårt att se hur den skulle kunna lanseras på bred front utan att standardiseringsfrågan är löst med samtliga biltillverkare. Det finns en mindre risk att idén med trådlös laddning kan utveckla sig till en modernare version av batteriutbytesföretaget Better Place. 

Vad tror du, kommer Trådlösladdning bli en hit?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln