Snart dags för långtur med elbilen?

Mer snabbladdare åt folket? Mer snabbladdare åt folket?

I slutet av maj hölls ett globalt CHAdeMO event för installatörer. CHAdeMOs ordförande Toshiyuki Shiga berättade bland annat att antal laddstationer globalt översteg 2500 stycken tidigare i år och att de förväntar sig att runt 4000 stationer ska vara i drift globalt i slutet av året.

I EU antas nästan 800 vara i drift i slutet av året.

Men de som nu har följt vad som händer i EU kan ju nu bli lite förbryllad. EU kommissionen har ju föreslagit CCS då det kommer till snabbladdning i EU, vilket går stick i stäv med Toshiyuki Shigas planer om fortsatt utbyggnad.

CHAdeMO kommer naturligtvis att finnas kvar som en snabbladdningsstandard och utbyggnaden av CCS kommer att ske parallellt. Precis som att vi har Bensin, Diesel, Biogas och Etanol kommer vi att få leva med ett par olika laddstandarder där CHAdeMO kommer att dominera till en början för snabbladdning.

Kartan på Europa är intressant för de som planerar att köra elbil lite längre sträckor över landsgränser. Densiteten av snabbladdare blir idag relativt viktig eftersom räckvidden per laddning är något begränsad och det är i små länder såsom Holland, Belgien, Danmark och Estland som CHAdeMO infrastrukturen verkligen har kommit till sin rätt.

I Sverige finns det idag endast 15 CHAdeMO-stationer och på denna karta ser det inte ut att bli någon större förändring på det heller. Vi får hoppas att kartan visar något fel och att vi iaf kommer upp i 20 stationer vid årets slut.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Nicklas • 5 juni 2013 13:45:52
    Vi bor i Skövde och kommer åka på bilsemester till Danmark med vår Nissan Leaf i sommar. Planen är att så fort som möjligt lämna detta u-land och istället komma in på dansk mark och spendera våra pengar. Planen är att besöka Legoland, Lalandia, Djurs Sommerland och Givskud Zoo. Laddkort för snabbladdningsnätet i Danmark är beställt och vi ser verkligen fram emot denna resa!

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln