Tesla betalar tillbaka sitt lån

Inga skulder kvar till Department of Energy Inga skulder kvar till Department of Energy

Precis som Elon Musk sa i tisdags betalade Tesla Motors tillbaka sitt lån till amerikanska Department of Energy. I en telefonintervju med Bloomberg berättade Elon Musk lite mer detaljerat om vad som hände.

Tesla Motors hade tidigare skjutit fram sin deadline för att betala tillbaka DoE-lånet till om 5 år. Lånet löpte ursprungligen till 2022. Men då Tesla rapporterade en vinst och aktiepriset sköt i höjden, tog Tesla tillfället i akt att ta in extra likviditet i bolaget och därmed också betala av lånet på $ 451,8 miljoner till DoE.

Den nya finansieringen var tänkt att ge bolaget drygt $ 800 miljoner men tack vare överteckning, blev det slutgiltiga kapitalet som drogs in över $ 1 miljard. Knappt hälften av pengarna gick direkt till DoE utan att ens gå via Teslas egna bankkonton.

Det återstående kapitalet ska enligt Elon Musk var mer än tillräckligt för att bli klar med Model X i god tid och med ett förväntat starkt kassaflöde, klarar sig bolaget förmodligen då också att finansiera Gen III som ska bli Teslas elbil för massmarknaden. Gen III förväntas kosta runt $ 1 miljard att utveckla och ska komma runt 2016-2017.

Att lösa DoE lånet ger nu Tesla lite friare händer med operationell flexibilitet. Elon avslöjade också i Bloombergintervjun att de förväntar sig ha 2/3 av sin försäljning på export. Detta skulle ha varit svårt pga vissa regler i DoE-lånet men Tesla kan nu alltså satsa fullt ut även på exporten. Tidigare siffror har pekat på att runt 14 -15 tusen bilar ska gå till USA i år, vilket då skulle innebära runt 30 tusen bilar på export. Tesla räknar alltså med att få ut ca 45 000 Model S per år under 2014!!

Bloomberg frågade också om Tesla förde diskussioner om uppköp av t ex Apple eller Google. Elon Avvisade detta med att han inte tänker sälja någon del av Tesla förrän de har producerat en högvolymprodukt till ett lågt pris. 

Etiketter: tesla usa

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln