Tesla betalar tillbaka lån med nyemission

Den som står i skuld är aldrig fri. Den som står i skuld är aldrig fri.

Igår släppte Tesla Motors information om att bolaget gör ytterligare en nyemission. Pengarna ska användas till att betala av det lån som bolaget haft till amerikanska Department of Energy. Teslas huvudägare Elon Musk, kommer själv investera i $ 100 milljoner i de nyemitterade aktierna.


En vecka i "Tesla-tid" kan motsvara flera månader i andra företag. Så sent som för en dryg vecka sedan när Tesla släppte sin delårsrapport som för första gången visade vinst, sa Elon Musk i en intervju, att det just nu inte fanns några planer på en till nyemission.


Men sedan dess har aktien skjutit iväg rejält på Nasdaq-börsen i New York och nya möjligheter har getts för den opportunistiske. Totalt ska nyemissionen och konvertibla obligationslån ge Tesla Motors ca $ 800 miljoner, varav Elon Musk själv ska investera för ca 100 miljoner.


Tesla ska använda pengarna från nyemissionen till att dels stärka upp bolagets egna kapital, i händelse av produktionsstopp eller liknande, men framför allt för att betala av det lån på $ 465 miljoner som bolaget har till Department of Energy. Det man kan säga är att Tesla helt enkelt förflyttar lånet från DoE till aktieägarna.


De som har varit kritiker till Tesla har gärna och ofta tagit upp DoE-lånet som ett argument till varför Teslas affärsidé inte fungerar och varför batteridrivna elbilar är dömda till att misslyckas. Lånet har också blivit en politisk slagpåse som bland annat flera republikanska politiker har använt som argument till att inte stödja elbilsindustrin.


Tesla var inte ensamma om att utnyttja låne-möjligheter, GM, Ford, Nissan och Fisker gjorde det också, Tesla kommer nu bli de första och de enda som betalar tillbaka hela sitt lån i förtid.

Etiketter: elbilar tesla

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln