Utbytbara batterier blir historia

Vad kommer ske med batteriutbyten? Vad kommer ske med batteriutbyten?

Carlos Ghosn som styr den elbilsförespråkande Renault-Nissan koncernen, säger nu att Renault Fluence ZE sannolikt kommer vara den enda bilmodellen från den franska biltillverkaren som kommer kunna byta ut sitt batteri i speciella batteriutbytesstationer som har byggts upp av företaget Better Place.


-När man tittar på de övergripande trenderna, måste vi dra slutsatsen att de utbytbara batterierna inte längre är huvudspåret för elfordon. Vi tror att människor vill ha flexibilitet i tekniken och vi kan se att efterfrågan är hos laddningsbara standardbatterier, säger Ghosn till den danska tidningen Energy Watch.


Det Israeliska batteriutbytesföretaget Better Place har haft tunga ekonomiska bekymmer och beslutade nyligen att stänga sina anläggningar i Kalifornien och i Australien för att enbart fokusera på Danmark och Israel.


I Danmark har Better Place nu 18 batteriutbytesstationer men endast 250 Renault Fluence har sålts och stationerna används sällan. Better Place har istället valt att satsa på vanliga normala laddstolpar och bygger även upp ett nät av dessa.


Sedan 2007 har Better Place förlorat ungefär $427 miljoner fram till slutet av förra året. I oktober förra året hoppade bolagets grundare Shai Agassi av som VD.


Idén bakom batteribyten är inte dum, men kostnaden för stationerna och en omöjlighet hos biltillverkarna att enas om gemensamma batterier gör affärsidén omöjlig.

Batteribyten sker sällan
Batteribyten sker sällan

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Jonas • 14 augusti 2013 20:46:03
    Att de staioner som är uppsatta inte används så ofta är väl nästan tanken med dessa stationer. Jag tänker mig då att dessa stationer endast används när längre resor skall genomföras, annars sker väl laddningen hemma. Skulle säkert vara bätter att satsa på den här iden när elbilar är mer vanliga.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln