Geely och Detroit Electric utvecklar elbil

Hur mycket blir till en Volvo? Hur mycket blir till en Volvo?

Volvoägaren Geely och det återuppväckta amerikanska elbilsföretaget Detroit Electric gick igår ut med ett pressmeddelande om ett strategiskt samarbete för att utveckla rena elbilar åt den kinesiska marknaden. Arbetet har skett under 3 år för att ta fram förstudier och ett gemensamt utvecklingsprogram.


Företagen har valt att satsa på att utveckla Geelys bästsäljande modell EC7 för att vidare utveckla den till en klassledande ren elbil. Den kommer att kallas EC7-EV och vara märkt med "Detroit Electric – Technology".


Detroit Electric utvecklar även en eldriven roadster som bygger på Lotus Elise, precis som Tesla Motors första elbil. De säger att detta kommer att bli världens snabbaste elbil och produktionen kommer ske i en ny fabrik i USA.


Geely och Detroit Electric säger samtidigt i sitt pressmeddelande att EC7-EV initialt ska säljas till kinesiska företag och organisationer. De två företagen förutspår en försäljning av 3000 bilar från och med 2014 och växa till 30 000 enheter 3 år framåt.


EC7-EV kommer att ha två räckviddsalternativ, ett medium-alternativ med 165 km räckvidd och ett alternativ som klarar hela 258 km per laddning. Några priser är inte bestämda.


Samtidigt som Volvos huvudägare Geely satsar stenhårt på rena elbilar för den kinesiska marknaden, ekar Volvos kommentarer om att de inte ser något "business case" med den rena elbilen.Trots detta, jobbar Volvo personvagnars utvecklingsavdelning vidare på att utveckla C30 som till en ren elbil, nu också med snabbare laddning och ny hårdvara från Siemens. Kan det vara så att det finns en intern konflikt hos Volvo personvagnar om vilken teknologi som är mest värd att satsa på?


Volvo personvagnar har som sagt inte någon ren elbil med i sitt kommande modellprogram, men givet ovan, känns det som att det bara är en tidsfråga innan det sker.


När tror ni att Volvo släpper sin första massproducerade rena elbil?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln