Globala elbilsutsikter

Inte en fluga. Inte en fluga.

Den kanske mest omfattande rapporten någonsin över den globala elbilsutvecklingen har sammanfattats av The Electric Vehicle Initiativ. EVI är ett multinationellt forum skapat av energiministrar från alla världens hörn, med målet att accelerera introduktionen och övergången till elfordon.


EVI samlar för närvarande 15 länders regeringar från Afrika, Asien, Europa och Nordamerika, samt deltagande från IEA. Tillsammans täcker de 90% av det globala beståndet av elbilar. Anmärkningsvärt nog är det mest elbilstäta landet per capita, dvs Norge, inte medräknat i detta forum.


EVI-länderna har ett samlat mål att uppnå ett bestånd på 20 miljoner elbilar år 2020 och idag har EVI-länderna ett samlat bestånd på drygt 180 000 elbilar, vilket motsvarar 0,02 % av den totala personbilsflottan. Under 2012 mer än fördubblades elbilsflottan hos EVI-länderna.


8,7 miljarder USD har investerats under 4 år för att minska kostnaden för batterier till ungefär hälften. Tillsammans har EVI-länderna ca 46 000 offentliga långsamladdare och ca 1900 offentliga snabbladdare.


Hela rapporten är på 40 sidor och väl skriven om än dock kanske något optimistisk.  De siffror som redovisas bör tas med en mindre dos salt eftersom de inte är helt korrekta till det faktiska beståndet av elbilar och laddinfrastruktur som fanns vid årsskiftet, iaf inte i Sverige.

 

Men det viktigaste är att rapporten ger ett smalat grepp över elbilsutsikterna och återigen visar på att elbilar inte är en fluga som kommer att försvinna. Rapporten kan laddas ner och lusläsas här.

 

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln