Pappa till EV1 tror på elbilen

Kommer NAV-motorer i framtidens elbilar? Kommer NAV-motorer i framtidens elbilar?

Vi är vid ett kritiskt vägskäl inom den globala bilindustrin. Det finns idag över 1 miljard bilar i världen - en bedrift som tog över 100 år att uppnå. Men med nuvarande prognoser så kommer nästa miljard bilar finnas på vägarna om 15-20 år. Det säger Bob Purcell, pappa till mytomspunna elbilen EV1 från General Motors.


I en intervju i tidningen Forbes berättar Purcell att han har varit i bilindustrin i 45 år, varav han dedikerat de senast 20 åren av sitt liv åt elbilar. Trots att han närmar sig pensionen vill han inte avsluta sin karriär nu – inte nu när genombrottet är så nära, säger han.


- Vi kommer att fördubbla vår bilflotta under de två kommande decennierna. Det är omöjligt att alla dessa nya bilar ska vara drivna av fossila drivmedel. Det finns inte tillräckligt med bränsle tillgängligt och miljön kommer inte att klara av det, säger Purcell.


- Jag tänker inte pensionera mig förrän vi får in en produkt med hög volym på riktigt, säger han. Men jag ska vara ärlig, jag tror att vi är där nu.


Purcell som tidigare var chef över GMs Advanced Vehicle Technology Group är nu vd i Protean Electric, ett företag som han också har grundat. Protean tillverkar NAV-motorer, dvs elmotorer som är inbyggda direkt i hjulen. Genom att packa in all kraft och vridmoment direkt i hjulen, eliminerar man många dyrbara komponenter vilket gör elbilen billigare, lättare och mer effektiv.


- Det här är en praktisk lösning för bilindustrin, säger Purcell. Den fungerar både för nya elbilar och laddhybrider. Jag tror att folk kommer bygga fordon runt nav-motorer, avslutar han.


Än så länge har inget avtal slutits med någon biltillverkare att nyttja Proteans teknologi, men företaget för diskussioner med bilföretag över hela världen. Häromdagen berättade också tidningen NyTeknik om att Ford testade Nav-motorer i svenska vinterförhållanden, men då från tillverkaren Schaeffler.


Vilken biltillverkare tror du anammar detta drivkoncept först?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln