Större elbilsbidrag till amerikaner

Obama testkör en Volt Obama testkör en Volt

I förra veckan presenterade Barack Obama sin budget för 2014 till kongressen. För de som förespråkar elbilar var den mycket välkomnad då Obama föreslår att det monetära bidraget till elbilsinköp ska höjas från 7 500 USD till 10 000 USD.


De amerikanska bidrag kan redan idag anses som relativt förmånliga och ska man dra någon parallell med svenska priser skulle man kunna översätta dagens USA-bidrag på 7 500 USD till ungefär 75 000 svenska kronor i bidrag för en svensk bil. I Sverige har vi som bekant endast supermiljöbilspremien att förlita oss på och den ger oss knapra 40 000 kronor.


Men nu vill alltså Obama sätta fart på den amerikanska elbilsförsäljningen ordentligt och kryddar med ytterligare 2 500 USD i bidrag. I bästa fall ger även enskilda stater bidrag, i t ex Kalifornien får man 2 500 USD till. Så om Obamas budget går igenom kan elbilsköpare i USA alltså få ett bidrag på upp till 12 500 USD, vilket då motsvarar värdet av ungefär 125 000 skr vid köp av en svensk bil.


Supermiljöbilspremien bleknar väldigt lätt i sammanhanget.


För att verkligen sätt igång elbilsförsäljningen i Sverige skulle vi förmodligen behöva likartade bidrag från staten på 100-125 tsek, men även de enskilda kommunerna borde se över om de på något sätt kan hjälpa sina invånare men extra bidrag.


I ett bonus malus system skulle man lätt kunna finansiera så pass stora bidrag under en lång tid för att gynna övergång till elfordon och utan att tära på statskassan. De bilar med tvärtom höga utsläpp får helt enkelt betala kalaset. I Frankrike där systemet tillämpas ges idag t ex max € 7 500 i bidrag åt inköp av rena elbilar.


Hur stort bidrag tycker ni att rena elbilar respektive laddhybrider ska få?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Elbilspionjären • 18 april 2013 09:06:06
    Jag kan tycka att det låter rimligt med ett maxbidrag på 75 000 skr... då får man en bättre balans mellan bilens merkostnad och billigare driftskostnader än nuvarande 40 000:-.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln