Tesla går bäst på börsen

All time high för Tesla All time high för Tesla

Det är inte enbart i försäljningsstatistiken som Tesla Motors går bra. Företagets aktier på Nasdaqbörsen i New York har stigit med över 60% på 6 månader och utklassar alla andra större fordonstillverkares aktieutveckling.


Börsen är ett farligt ställe att verka på om man vill göra pengar och finans- och bilkriser till trots valde Tesla att göra sina aktier publika 2010. Sedan dess har det varit en skakig resa men på tisdagskvällen stannade Teslas aktiekurs på ett nytt högsta stängningspris.

 

Hur mycket man än vill tro att en akties värde ska följa bolagets vinstutveckling, spelar oftast psykologiska faktorer in mycket mer när värderingar görs på en fri marknad. Tesla Motors aktier är ett bra exempel med tanke på att de har gjort av med mycket pengar sedan starten.


Tesla har också under lång tid haft stora motståndare som inte trott på företagets potential och produkter. Teslas aktier har därmed varit kraftigt blankade (spekulation om att kursen ska gå ner) men som till synes har det inte varit någon lysande affär. Så vem är det då som har köpt aktier i Tesla?


I stort sett samtliga som jobbar på Tesla har idag någon form av ägarandel i bolaget så som aktier eller optioner och många som har haft reservationer på elbilen har också köpt aktier för att stötta bolaget. Det cirkulerar även historier om att de som inte har haft råd att köpa själva bilen, istället har köpt aktierna för att de tror så hårt på företaget. Med ett starkt momentum hos dessa grupper som i kombination med att Tesla berättade att de kommer göra vinst det första kvartalet för någon vecka sedan, blev alla de som blankat aktien tvingade till att täcka sina positioner (köpa tillbaka sålda aktier) vilket gav kursen ett ordentligt lyft.


Som diagrammet ovan visar har Teslas aktie utklassat alla de större fordonstillverkarnas med råge, och mer är att vänta om man ska tro på en del analytiker. Teslas vd Elon Musk har sagt att de kommer att släppa ett antal nyheter inom kort och dessa kan få kursen att stiga ytterligare. På längre sikt finns det lika många scenarion som det finns analytiker men om Tesla fortsätter att leverera finns det inget som säger att vi inte är på väg att se ett nytt Apple eller Google. Trots en kraftig uppgång kan det därför kanske vara tillfälle att köpa på sig några aktier till det individuella pensionssparandet.

 

Laddaelbilen.se tar inget ansvar för investeringar som görs baserat på ovanstående.

Etiketter: tesla

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Johan A • 18 april 2013 09:09:01
    Tesla är kanske ett av de mest spännande bolagen på planet just nu. Att det är möjligt att investera pengar i bolaget vid detta tillfälle är ju straffspark på öppet mål på 10 års sikt.
  • Sven • 17 april 2013 07:34:12
    Grymt, jag har både bokat bil och köpt aktier... Smart sätt att finansiera bilen om man tror på företaget på lång sikt.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln