Tesla gör vinst på elbilar

Tesla gör det ingen annan klarar Tesla gör det ingen annan klarar

Medan Volvo i förra veckan öppet påstod att de inte ser något "business-case" för rena elbilar och Fisker Automotive går mot konkurs, kommer nu amerikanska Tesla Motors med beskedet att de levererar vinst för första kvartalet 2013 samt att försäljning, tillverkning och leverans av deras Model S har överträffat förväntningarna.


Guidningen för första kvartalet låg på 4500 leveranser av Model S och Tesla meddelar nu att de har levererat mer än 4750 exemplar av elbilen. Detta innebär att bolaget kommer att redovisa en högre vinst än förväntat. Tesla guidade redan vid helårsrapporten att de förväntade sig göra en mindre vinst för första kvartalet, men trots det låg de flesta analytikers förväntningar på vinst i kvartal 2 eller 3. Inga detaljer om hur stor vinsten kommer att bli har släppts.


Tesla Motors visar nu hela bilvärlden att det är möjligt att tjäna pengar på att bygga rena elbilar om man har ett effektivt och nytänkande team med sig. I förra veckan berättade Volvo att de inte såg något "business-case" för den rena elbilen utan hellre satsar på laddhybrider. Uttalandet ger lätt huvudbry. Hur sjuttan kan unga, lilla, innovativa Tesla Motors göra det ingen annan biltillverkare klarar av, eller vill klara av? Det är nästan så det börjar bli pinsamt.


Samtidigt berättade även Tesla Motors att deras minsta modell med 40 kWh batteri (Model S kommer även med 60 och 85 kWh), inte kommer att bli av. Endast 4% av beställningarna ville ha det minsta batteriet vilket inte är tillräckligt för att göra förändringen. Tesla kommer därför att utrusta alla 40 kWh beställningar med ett 60 kWh batteri, som är mjukvarubegränsat till att endast utnyttja 40 kWh. Mot en extra kostnad kan ägaren (eller framtida ägare) sedan välja att lyfta mjukvaruspärren och uppgradera till 60 kWh.


Alla 60 kWh modeller kommer dessutom bli utrustade med hårdvaran som gör att man kan supersnabbladda gratis i Tesla Motors nätverk av snabbladdare som sakta med säkert byggs upp. Tesla meddelande i förra månaden att dessa även kommer placeras i Sverige.


Tesla var mycket noga med att påpeka att pressmeddelande inte var ett aprilskämt och släppte det faktiskt till och med ett par timmar före 31 mars övergick till 1 april. Teslas aktie i Nasdaq börsen steg med hela 15% på beskedet om vinst och nya tekniska inslag.


Elon Musk som är vd för Tesla Motors twittrade i torsdags om att det skulle komma positiva nyheter på tisdag. Måndagens positiva pressmeddelande om vinst hade enligt Elon Musk ingenting att göra med det som kommer släppas på tisdag. Elon twittrade vidare under måndagen "...några kan tycka annorlunda, men enligt min åsikt så är tisdagens nyheter avsevärt viktigare".


Vi förväntar oss därför ännu fler spännande nyheter från Tesla inom kort.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln