Vårda ditt elbilsspråk

Använd rätt uttryck Använd rätt uttryck

Med ny teknik följer också ny vokabulär och det är inte enbart tekniska uttryck som sakta dyker upp i det svenska språket. Vanliga ord som helt plötsligt inte stämmer överens eller får en ny betydelse är ur ett psykologiskt perspektiv viktigare än man tror för att gynna övergången till elfordon.


I kombination med att man förändrar ett invant användarbeteende måste vi också se över hur vi vårdar vårt elbilsspråk. 


De tekniska uttrycken är viktigare än man tror för alla de som kommer i kontakt med elbilar. Även om man inte är tekniskt lagd, intresserad eller motorjournalist, är det ändå viktigt att känna till de olika delarna om man t ex hamnar i en olycka eller i en diskussion med en leverantör.


För precis som man aldrig skulle blanda ihop delarna i en skrivmaskin med delarna i en laptop så bör man inte heller jämföra en bränsledriven bils delar med en elbils komponenter. Elbilen har som alla känner till ingen tank, växellåda eller tändstift utan komponenter som växelriktare, elmotor och batteri som kanske kan laddas med t ex en CHAdeMO laddare.


De invanda hästkrafterna måste bytas ut till kW och förbrukningen till kWh/km, som när allt kommer omkring blir mindre intressant ur ett miljö- och kostnadsperspektiv, men mer intressant ur ett räckviddsperspektiv.


Men den kanske mest självklara biten handlar faktiskt om hur man fyller på energi till den rena elbilens batteri. Majoriteten av alla journalister, skribenter och till och med branschfolk pratar och skriver fortfarande om att "tanka" elbilen.


Om det inte är så att det är en laddhybrid som man kör, kommer man aldrig någonsin mer fylla på något annat flytande än spolarvätska i sin elbil. Så till vida att det inte är spolarvätska som avses, måste ordet därför "ladda" (läs det igen... "LADDA") användas. Inte tanka.


Elbilen laddas, bilen med förbränningsmotor tankas och laddhybriden gör både och.


Solklart, eller hur?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln