BMW & VW fokuserar på eldrift, ej vätgas

BMW i presskonferens på centralstationen BMW i presskonferens på centralstationen

BMW har tagit över Stockholms centralstation och avslöjar en hel del intressant fakta om hur de ser på framtidens mobilitet. Dels kommer fokus läggas på att effektivisera de befintliga modellerna och dels kommer det läggas stort fokus på helt eller delvis elektrifierade fordon inom BMW i.


För de som har följt Laddaelbilen.se så framkom inte någon direkt ny detaljerad fakta om just modellerna i3 och i8 på fredagens presskonferens, däremot kan det med ganska stor sannolikhet sägas att vissa specifikationer på konceptbilarnas utförande kommer att vara bättre på produktionsbilarna, bland annat batteriets kapacitet och möjligtvis även räckvidden.


Mer fakta om bilarna kommer att släppas under sommaren och möjligtvis även bilder på produktionsbilarna, BMW i3 börjar säljas i november i år och i8 under 1:a kvartalet 2014. Fler modeller som bygger på samma "LifeDrive"-arkitektur som i3 bygger på (tänk skateboard med skal) finns planerade.


Trots avsaknad kring ny detaljerad information om modellerna berättade BMW i bland annat om hur de ser på framtidens mobilitet och att de inte anser att vätgas är ett framtida bränsle att räkna med.


Tekniken för vätgas finns, men det finns allt för många frågetecken kring kostnader, framställning och infrastruktur som gör att BMW helt enkelt inte lägger någon större vikt på att utveckla denna teknik till kommersiella produkter. Fokus har istället helt lagts på elbilar inom BMW i.


Lustigt nog berättade även Volkswagens vd, Martin Winterkorn, att inte heller Volkswagen tror på vätgasbilar utav samma anledningar – "De är inte lönsamma" säger han. Stora frågetecken finns helt enkelt kring produktionsvolymer, miljönytta, effektivisering, säkerhet och mycket kostsam infrastrukturuppbyggnad.


Under en presskonferens i New York i början av året berättade istället VW att de vill vara marknadsledande på elbilar och att 3% av deras försäljning ska vara elbilar år 2018, dvs ca 280 000 elbilar. Först ut blir e-UP i november i år och e-Golf i början av 2014.


Både BMW och Volkswagen har därmed sagt att elektriska bilar tillhör framtidens mobilitet, men att det kommer att ske gradvis. Det behövs rätt politiska styrmedel men också en vilja från användarna att ta till sig ett nytt användarbeteende och en snabbt utbyggd laddinfrastruktur.


För de som ännu inte besökt BMWs utställning på centralstationen i Stockholm rekommenderas ett besök. Utställningen pågår fram till tisdag den 26 mars. På måndag eftermiddag fylls scenen av diverse debatter.

Etiketter: bmw i3 i8 volkswagen e-up e-golf

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln