Nya snabbladdare uppsatta

loading...

McDonalds har teamat ihop sig med Nissan och Fortum för att sätta upp flertalet snabbladdare på sina restauranger. Idag invigdes den andra snabbladdaren genom detta samarbete på McDonalds vid Årstagatan 1 i Uppsala. Laddaelbilen.se var där och kontrollerade.


McDonalds miljöchef Johanna Schelin berättade igår på Stockholm stads seminarium, om hur de såg laddplatser för elbilar som en service åt deras kunder. Fram tills nyligen har dock McDonaldsladdningen enbart skett med en schukokontakt, även benämnd som normal eller långsam laddning. Men för en snabbmatskedja blir denna typ av laddning ganska irrelevant.


Tillsammans men Fortum och Nissan och med visst finansiellt stöd från Energimyndigheten, har de nu för avsikt att bygga upp ett nät av snabbladdare som förbinder de 4 nordiska huvudstäderna. Totalt ska 20 snabbladdare upp är det sagt. Den första installerades för ungefär ett halvår sedan På McDonalds i Lindvreten söder om Stockholm och den har använts relativt flitigt med i snitt 1 laddning per dag.


Den andra snabbladdaren invigdes alltså idag på Årstagatan 1 i Uppsala.

 

Franschisetagaren Claes-Göran Jönsson som sköter McDonaldsrestaurangen i Uppsala säger att det är viktigt att vi kan få gröna leder där man kan ladda sina elbilar. Det är också lite roligt att det i denna fyrvägskorsning ligger tre andra traditionella bensinmackar, medan vi erbjuder elbilsladdning. Vi ser det som att vi ger ett bidrag till utvecklingen i Sverige genom att erbjuda denna tjänst till våra kunder, säger Claes-Göran Jönsson. Projektet ska efter dessa första två snabbladdare utvärderas innan ytterligare snabbladdare installeras.


I veckan kom också ett besked från Garo om att de nu har fått i uppdrag att installera Bohusläns första snabbladdare i Henån på Orust. Laddaren sätts upp i samarbete med Orust Kretslopps Akademi och finansieras av Orusts Sparbank.


Det är mycket roligt att vi får se dessa satsningar från näringslivsaktörer och visar om något på att det inte enbart är kommunerna i landet som jobbar med frågan.


McDonalds i Uppsala använder snabbladdning enbart för CHAdeMO-kompatibla bilar vilket innebär att det endast är 4 av 32 registrerade elbilar i Uppsala kommun som klarar av en sådan laddning i dagsläget, samtidigt finns det som komplement laddstolpar med normalladdning via Schukokontakt. I Lindvreten har de valt en kombination av CHAdeMO och att den är förberedd för Typ 2 laddning och en likartad lösning levereras av Garo till Orust Engineering men är dessutom förberedd för CCS. I området runt Orust är idag 3 av 13 elbilar som är registrerade i området kompatibla med Garo-laddaren.


Med dessa siffror i hand finns det med andra ord en stor risk att de nya snabbladdarna kommer användas relativt sällan till att börja med. Samtidigt kan det också bli en kickstart som för fler elbilar i regionerna. Vi får hoppas på det senare.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Lars Carlsson • 13 maj 2013 22:55:26
    Hej!
    Ni får gärna lägga upp denna snabbladdare som är den första på Orust och i Bohuslän.
    http://bohuslaningen.se/nyheter/orust/1.2142060-nu-har-orust-fatt-snabbladdare-for-elbilar

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln