GM siktar på 320 km räckvidd

Chevrolet Spark

För ett år sedan pekade General Motors vd Dan Akerson på att det var möjligt att få fram en bil med drygt 320 km räckvidd (200 miles) inom 4 år. Nu bekräftar han att GM faktiskt jobbar på en bil med denna räckvidd och att genombrott i batteriteknologi gör det möjligt.


Akerson bekräftade detta på en energikonferens i Houston i förra veckan.


GMs projekt är faktiskt ett dubbelprojekt där de jobbar dels med en bil som ska klara 160 km räckvidd och en som ska klara det dubbla. Tills nu har GM mest ägnat krafterna på sin laddhybrid Volt/Ampera men också de kommande bilarna Chevrolet Spark och Cadillac ELR. Spark är en ren elbil som förmodligen inte kommer produceras i några större volymer och ELR bygger på samma laddhybridteknologi som Volt/Ampera.


Spark har dock en räckvidd på endast 120 km och bilen är betecknad som en "Compliance car" – det vill säga biltillverkare av en viss storlek måste sälja ett visst antal "noll-utsläppsbilar" för att ens få sälja bilar i Kalifornien. Men GM bekräftade i förra veckan att Spark även skulle säljas i Europa vilket gör situationen mycket intressant.


Sparks batterier kommer från A123 Systems som nyligen gick i konkurs och som senare blev uppköpt av ett Kinesiskt företag. Det gör att GM förmodligen kommer jobba mycket med sina egna satsningar inom batteriteknologi framöver.


2011 investerade nämligen GMs riskkapitaldel 17 miljoner USD i batteriföretaget Envia System och för ungefär 1 år sedan sa Envia att deras batterier skulle klara en energitäthet på 400 Wh/kg. Det är bra mycket högre än dagens elbilsbatterier som har en energitäthet på runt 140 Wh/kg och med dessa energitätheter skapas helt andra spelregler.


Akerson har inte bekräftat några andra fakta än om "300 km elbilen" så vi får helt enkelt vänta och se. Det belyser ändå GMs mål om att ha sålt en halv miljon elbilar på vägarna 2017.


Utöver Tesla som redan har fått ut två elbilar som klarar mycket mer än 300 km räckvidd, pratar nu alltså både Mitsubishi och GM om nästa generations elbilar med 300 km räckvidd. Det är mycket intressant och visar om något på att utvecklingen av elbilar bara har börjat. Den stora frågan är om det är för tidigt att börja prata om trender i batteriutvecklingen där vi kan förutspå att tillverkarna börja prata om elbilar med 600 km räckvidd om 5 års tid?

 

Vad tror ni?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln