Tesla avslöjar nordiska fakta

Tesla Model S

Grundaren och vd för Tesla Motors, Elon Musk besökte igår Oslo och avslöjade många intressanta fakta. Norge är efter USA den största marknaden för Tesla där de har över 1000 beställningar av sin Model S och det var den enda platsen i Europa som Elon hade tid att besöka efter sin visit i Geneve.


Det var en stor samling människor som möttes upp i Teslas Showroom i Oslo där de flesta var blivande Model S ägare. En efter en kort inledning av en mycket jet-laggad Elon Musk fick publiken chans att ställa många frågor.


De första europeiska bilarna kommer att börja tillverkas i juni och levereras i juli. Norge är det land som kommer få Model S först i Europa.


Från ett svenskt perspektiv var det mycket intressant att höra om Teslas "Super charger network". Tesla vill sätta upp sina laddare för att möjliggöra resor mellan Trondheim, Bergen, Oslo och Stockholm! Det är första gången Tesla nämner Stockholm i sina planer och det låter lovande att ett Showroom kan bli etablerat i den svenska huvudstaden inom kort.


De Europeiska Model S kommer med en Mennekes-koppling på bilsidan och kommer att klara av 3-fas laddning. Tesla utvecklar en helt ny typ av laddare för detta ändamål som också kommer att vara kompatibel med CHAdeMO laddare. Exakt hur en sådan lösning kommer se ut ska bli mycket intressant att se då kontakterna skiljer sig åt extremt.


Elon berättade och konfirmerade också att alla Model S ska få ladda gratis för all framtid i Super Charger Network och i sinom tid kommer hela Europa att täckas precis som USA. Alla Model S kommer med 8 års garanti på batterierna men Elon var övertygad om att livslängden är bra mycket längre än så. Framtida batterier med potentiellt högre energikapacitet kommer att vara kompatibla med bilen.


En del frågor berörde batteriets kapacitet i extrem vinter och Elons svar var att man kan förvänta sig ungefär 10% kortare körsträcka vd -10 grader och 20-25% vid -30. Flera kanadensiska ägare har kört i riktigt tufft vinterklimat och Tesla har fått god information om att bilen fungerar utmärkt.


Framtida Model S kommer med all sannolikhet att ha en del extra tillval som nuvarande Model S inte har. Elon var mycket kryptisk när fyrhjulsdrift kom på tal och det är garanterat något vi kan förvänta oss i kommande Model S bilar. George Blankenship, Teslas försäljningschef var flera gånger tvungen att se till att Elon inte försa sig om vad som var på gång.


Elon försäkrade också publiken om att han kommer sitta kvar som vd i Tesla Motors under överskådlig framtid.

 

Vad tycker ni - känns det tryggare att köpa en Tesla Model S nu när mer fakta har presenterats?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Tobias • 10 mars 2013 05:45:03
    Jocke, Tesla har Elon Musk. Därför.
  • Jocke • 7 mars 2013 15:22:13
    Då kommer man alltså runt 400 km istället för 450 km i vinterväglag.... funker helt okej för mig. Fattar fortfarande inte varför Tesla kan men inte dom andra?

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln