Nissans elbilar kör taxi

loading...

En stor del av trafiken i våra städer utgörs av taxitrafik. De flesta större taxiföretag i Sverige har redan idag en mycket grön "image", men med elbilar blir det extra tydligt. I New York har Nissan nu börjat leverera de första taxibilarna som bygger på den eldrivna transportbilen e-NV-200.


För ett par år sedan var Taxi 020 först ut av svenska taxibolag att testköra en elbil. Bilen (en i-MiEV) skulle gå skytteltrafik mellan Stockholms innerstad och Arlanda och förlita sig på endast en snabbladdare på Arlanda flygplats. Ganska snabbt blev det uppenbart att det var ett rätt dyrt experiment. Elbilen i fråga skulle förmodligen ha fungerat mycket bättre i stadstrafik och snabbladdaren fungerade knappt hälften av gångerna. Taxi 020 fick en allt annat än trevlig upplevelse av elbilar.


Sedan stod det still tills i början av 2013 då Taxi Stockholm började testköra Nissan LEAFs i sin flotta. Under året ska de testköra ett par stycken bilar, kanske tre. Men om en elbil ska fungera som taxi krävs det dock att infrastrukturen ska komma på plats. Det är något som t ex har skett i Amsterdam.


I Amsterdam rullar runt 100 eldrivna taxibilar med hjälp av ett nät av snabbladdare och nu kommer alltså också New York.


För ett par år sedan vann Nissan tävlingen "Morgondagens taxibil" i New York och påbörjade arbetet att göra om e-NV200 till en taxibil. E-NV200 är en eldriven transportbil som förmodligen också snart kommer till den svenska marknaden inom kort. Nissan byggde dock om den för att anpassas till taxitrafik.


Nissan jobbade fram den eldrivna NV200 tillsammans med olika designteam, ingenjörer, taxiförare, taxibolag och resenärer. Bland förbättringarna se t ex lättare instigning med skjutdörr, rymlig kupé, kommunikation med föraren, glastak, separat luftkonditionering, laddstation för mobiler och kameraövervakning.


De första bilarna börjar inom kort att produceras i Nissans spanska fabrik i Barcelona och under hösten ska 6 e-NV200 köras på New Yorks gator. E-NV200 har en mycket likvärdig specifikation som Nissan LEAF med samma drivlina och batteripack på 24 kWh. Bilen kan också snabbladdas via CHAdeMO.


e-NV200 kommer även att testköras i London för taxitrafik under 2013, för att under 2014 bli ett större inslag bland stadens taxibilar.


Nu undrar vi bara när elbilar blir ett större inslag hos taxibolagen i Sverige.

Etiketter: elbilar nissan taxi e-nv200

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln