Rekordökning av antal elbilar – nu fler än 2000 i Sverige

Rekordökning av antal elbilar Rekordökning av antal elbilar

Den 1 mars 2013 var beståndet av laddbara elbilar i Sverige 2029 stycken. Det är en rekordökning av beståndet med 15 procent, eller 271 stycken sedan föregående månads mätning. Det visar nya detaljerade siffror från statistikdatabasen ELIS - Elbilen i Sverige. Siffrorna tas varje månad fram av Easycharge, Sveriges oberoende konsultföretag inom e-mobility.

 

Den totala andelen laddbara elbilar uppgår idag till 0,05 procent av Sveriges bilflotta, vilket innebär en ökning med 435 stycken sedan årsskiftet, aldrig tidigare har det tillkommit så många elbilar under 1 månad. Rena elbilar uppgår till totalt 1040 fordon och laddhybrider uppgår till 989 fordon. Bruttokvoten av antalet laddplatser delat med antal elbilar, CPEV, är idag 0,19 jämfört med 0,22 under föregående månads mätning. Som jämförelse har Norge ett CPEV på 0,37 föregående månad. Endast 2 % av elbilarna ägs av kvinnor.

 

– Februari månad visar upp riktigt starka siffror och en milstolpe på fler än 2000 elbilar är nu nådd. Rena elbilar dominerar fortfarande vägarna men inom kommande månader tros laddhybriderna bli fler. Detta sätter dock press på laddinfrastrukturen då laddhybrider generellt sätt nyttjar offentlig laddinfrastruktur oftare än rena elbilar, säger Andy Rietschel, vd för Easycharge.

 

Easycharge publicerar varje månad återkommande statistik kring elbilsbeståndet i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara elbilar och ger en mer korrekt och enhetlig bild av elbilar och laddhybrider än vad som tidigare varit möjligt. Bland annat belyses olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och lokaliseringsuppgifter för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur och inköp av elbilar.

 

– Utbyggnaden av laddinfrastruktur går alldeles för långsamt, endast 5 laddplatser har tillkommit under februari och såhär får det inte fortsätta. Det kommer snart bli ett stort irritationsmoment och problem för elbilsägare då vi redan ser flertalet parkeringsplatser med laddmöjligheter vara fulla, avslutar Andy Rietschel.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

 • Per J • 24 december 2013 12:43:53
  Här ligger lite färskare sidfror!
  http://www.laddaelbilen.se/2013/12/04/laddbara-bilar-i-sverige-går-mot-en-fördubbling-under-2013-19509432
 • LarsGunnar Elgelund • 24 december 2013 10:54:42
  Hej !

  Ni har inte aktuellare siffror ?

  Med vänlig hälsning L-G

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln