BMW i3 testkörs

BMW i3 koncept BMW i3 koncept

BMW har låtit ett antal välrenommerade motortidningar få testköra den produktionsklara BMW i3. Laddaelbilen.se har samlat ihop den mest intressanta informationen från dessa testkörningar och låter er få en inblick i BMWs nytänkande.


Om vi bortser från ett antal konceptbilar och testflottor kommer BMW vara först ut bland de tyska biltillverkarna att massproducera en elbil. I Europa och även i Sverige släpps bilen officiellt i november och trots att inga kunder har fått provköra bilen är det första exemplaret redan sålt.


BMW i3 är kortare än en Suzuki Swift, bredare än en BMW 7-serie och lägre än en Hyundai i10. Den väger in på endast 1250 kg – väsentligt lättare än t ex Nissan LEAF på 1567 kg. uppgifter säger också att produktionsexemplaren har en unik färgkombination av silver, blått och svart i karossdetaljerna.


Konceptbilen som visades upp flera gånger hade endast 2 dörrar, men produktionsbilen kommer att ha 4. Det originella med detta är att bilen saknar en B-stolpe och de bakre dörrarna öppnas bakåt vilket ger en mycket enkel in och utstigning ur bilen. Bilens golv är också helt platt vilket gör det enkelt för passagerare att förflytta sig sidledes i bilen.


Bilen har 2 digitala displayer, en på 6,5 tum som visar hastighet med mera och en på 8,8 tum för navigering och iDrive funktioner. BMW i3 har ingen traditionell växelspak utan växelläge väljs med en spak placerad vid ratten.


0-100 går på ca 7,9 sekunder och toppfarten kommer i produktionsbilarna ligga på 160 km/h. Räckvidden på en laddning kommer ligga på mellan 130-160 km. Som tillval kan en mindre bensinmotor på 35hk väljas till som en räckviddsförlängare och med tanken på 9 liter fördubblas uppskattningsvis räckvidden.


Väghållning och körglädje är enligt uppgift mycket bra och helt i BMWs tidigare anda. Trots bakhjulsdrift ger i3 en mycket bra kontroll utan att släppa för mycket vid halt väglag.


Här kan du läsa hela körtestet från brittiska biltidningen Car Magazine.

Etiketter: elbilar bmw i3

Kommentera gärna:

  • Rune • 22 september 2013 11:39:23
    Du kan köra 50 mil med Tesla Model S ;)
  • Kenta • 22 september 2013 11:05:07
    Jaha ja, troligen inget som jag kommer att sätta hörntänderna i direkt. Jag väntar emellertid med spänning på BMW:s 400-serie som kanske kan vara något. Elbilar blir inte intressanta förrän man kan köra 40 till 50 mil utan laddstopp.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln