Peugeot Partner Electric gästspelar i vår

Peugeot Partner Electric Peugeot Partner Electric

Peugeot har varit relativt anonym i Sverige då det kommer till elbilar. Trots att deras iOn var en av de första elbilarna av den nya generationen på den svenska marknaden, har försäljningen gått mycket knackigt. Endast 35 stycken har nått svenska vägar sedan de första bilarna kom i mars 2011 och båda syskonen i-MiEV och C-Zero har sålt bättre. Men nu kommer nya Peugeot Partner Electric till Sverige – på gästspel.


För drygt en månad sedan tillkännagav Oslo kommun upphandlingen av 1000 elbilar av märken Nissan LEAF, Mitsubishi iMiEV och Peugot Partner Electric. Det som många reagerade på var att upphandlingen hade valt Partner Electric som transportbil med eldrift och inte den i alla fall i Sverige allt vanligare Renault Kangoo ZE. Skillnaderna mellan bilarna är knappt märkbara för den oinvigde då batteristorlek, räckvidd och lastutrymme mer eller mindre är likartade.


Men det finns två stora skillnader. Pris och laddning.


Kangoo ZE har valt en modell för alla sina bilar där batteriet leasas ut, det innebär att inköpskostnaden kan hållas lägre i utbyte mot en månatlig kostnad för batteriet. I Partner Electric ingår batteriet i bilens inköpspris vilket gör att inköpspriset blir satt högre. I Norge är prisskillnaden knappt 20 000 NOK.


Men en annan stor skillnad finns i laddningen. Kangoo ZE kan inte snabbladdas i dagens utförande utan laddas endast med långsamladdning via en Typ 1 kontakt. Partner Electric kan både långsamladdas och snabbladdas med CHAdeMO. Detta gör att bilen kan använda det stora nät av CHAdeMO-stationer som finns i Norge.


Men detta är i Norge och i Sverige är det ännu inte bestämt om bilen kommer hit eller inte. Peugeot kommer under våren ta hit ett antal provexemplar för att höra sig för i sin kundkrets och testköra. Endast om intresset från marknaden anses vara tillräckligt stort kommer Peugeot att ta in elbilen till försäljning i Sverige.


Peugeots Partners PSA-syskon Citroën Berlingo kommer dock också i en elektrisk version. Häromdagen tillkännagavs att Berlingo Electric ska komma till Sverige under 2:a kvartalet 2013 och den har samma specifikationer som Peugeot Partner.


Små lastbilar för byggarbeten eller annan mindre stadstransport är kanske några av de bästa användningsområdena idag för denna typ av elbil. Korta sträckor över dagarna och stillastående laddning över nätterna.


Idag finns det som sagt endast Kangoo ZE inom detta segment och det är svårt att inte tycka att en till konkurrent, med en något annorlunda "set-up" skulle göra marknaden gott. Så hugg tag i Peugeot eller Citroën i vår och begär en testkörning av nya Partner Electric eller Berlingo Electric, är intresset stort så är chansen stor att vi inte bara får en utan två nya elbilsmodeller på våra svenska vägar inom kort.

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln