Tesla klarar utsatta mål

Foto: Tesla Motors - Model S Foto: Tesla Motors - Model S

Igår kväll kom Tesla Motors med sin kvartalsrapport för Q4 och helåret 2012. Under normala omständigheter är det inte vidare spännande med bilföretags kvartalsrapporter, men i och med att företagets överlevnad hänger på en lyckad satsning av Model S framkom en hel del intressant information.


I stort sett samtliga anställda hos Tesla motors har någon form av ägarandel i bolaget, antingen via optioner eller vanliga aktier. Många elbilsentusiaster och kunder till Tesla Motors har också köpt aktier i bolaget och det är det enda publika aktiebolaget som enbart tillverkar elbilar.


Elon Musk, CEO på Tesla Motors, twittrade i december att bolaget var kassaflödespositivt vilket fick många att höja på ögonbrynen, skulle Tesla klara att gå från 0 till att leverera runt 2500 Model S under Q4 som utlovat?


I går kväll kom alltså svaret. Tesla Motors tillverkade över 2750 Model S under Q4 och levererade 2400, 2650 stycken för helåret. 6000 nya reservationer av Model S gjordes under Q4 och efter leveranser och avhopp var netto-reservationer över 15 000 Model S vid 2012 års slut.


Omsättningen var något högre än väntat på 306 MUSD medan den förväntade förlusten var något större än väntat på -0,65 USD per aktie.


Full produktionskraft nåddes under december med 400 bilar per vecka. Det motsvarar målet om ca 20 000 leveranser per år. Under Q1 2013 beräknas 4500 leveranser ske. Tesla motors tror att företaget kan vara lönsamt redan under Q1 2013 istället för tidigare förväntade Q4 2013.


Vid årets slut hade Tesla Motors 35 Showrooms över hela världen och räknar med att öka dessa med 15-20 stycken till under 2013. I sommar börjar leveranserna till Europa och i höst till Asien.

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln