Audi E-tron – Vorsprung durch technik?

Audi A3 E-tron koncept Audi A3 E-tron koncept

Genevemässans konceptbilar står på rad för att visa upp sig och näst på tur är Audi A3 E-tron. A3 E-tron är dock inget nytt koncept utan har funnits med bland Audis konceptbilar under en längre tid i olika utföranden. I tidigare konceptskeden har den också visats upp som en ren elbil men visas alltså nu i sitt nuvarande format upp som en laddhybrid.


Audis slogan "Vorsprung durch Technik" eller på svenska "Försprång genom teknik", har varit den tyska biltillverkarens trovärdiga budskap sedan en lång tid tillbaka. Men trots att Audi är en mycket kompetent biltillverkare, verkar de ha haft stora svårigheter med att producera någon form av produktionsklar elbil.


Förra sommaren skrek sig Audi hesa om Audi R8 E-trons varvtider på den beryktade Nürburgring och att det var det snabbaste en serietillverkad elbil någonsin kört. Men elbilen var aldrig satt i ordentlig produktion och några månader därefter meddelande Audi att R8 E-tron projektet skulle läggas på is. Enligt en talesman från Audi ansågs inte projektet bära sina kostnader pga att batteripriserna inte hade fallit lika snabbt som de hade förväntat sig. En mycket tunn anledning kan tyckas då en sådan elbil som R8 E-tron lätt skulle kunna prissättas efter kostnaderna.


Och så har det till mesta del fortsatt. Mycket prat men liten verkstad. När nu Audi återigen visar upp den mindre A3 E-tron som ett koncept är det svårt att veta vad man ska tro. Den enda informationen om laddhybriden som för en elbilist kan tänkas vara intressant, är den uppskattade räckvidden på 50 km. Ingen information om batteristorlek eller laddmöjligheter har ännu nått publiken. Men kanske mest märkligt av allt är att vi pratar fortfarande om en konceptbil.


Medan andra biltillverkare har fått ut både en, två och tre elbilar och laddhybrider på marknaden sitter Audi alltså fortfarande med konceptbilar utan planerat lanseringsdatum. Det är svårt att inte tycka att deras slogan "Vorsprung durch technik" nu kan kännas mycket långt ifrån sanningen.


För något försprång, har de definitivt inte.

Kommentera gärna:

  • Sven • 21 februari 2013 18:44:16
    Jag hoppas att A3 E-tron trots alt kommer i produktion, det verkar ändå vara en ytterst bränslesnål bil med endast 0,15 l per mil. Alltid något :)

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln