Elbilsupphandlingen blir bättre

Foto: Elbilsupphandlingen Foto: Elbilsupphandlingen

Stockholms Stads, Vattenfalls och SKL Kommentus upphandling av 5000 elbilar var till en början under hård kritik från många. Ett par leverantörer fick pga regelverket inte vara med i upphandlingen och det gjorde bland annat att de populära bilarna Nissan LEAF och Opel Ampera stod utanför.


Tanken med upphandlingen var mycket god men LEAFs och Amperas frånvaro, samt ett par modeller som ej gick att beställa, gjorde att utbudet av elbilsmodeller blev något tunt. Men upphandlingen är leverantörsberoende och inte modellberoende. Det innebär att när t ex Mitsubishi och Renault nu kommer med sina nya modeller finns även dessa fordon inkluderade i erbjudandet och ökar på antalet modeller.


Men ytterligare förbättringar har gjorts.


De runt 300 privata företag och offentliga myndigheter som anslöt sig till upphandlingen kunde från början erhålla en merkostnadsersättning på maximalt 50 000 kronor eller 25% av elbilens merkostnad. Detta gällde dock endast de 1000 första elbilarna. Men den 6 december 2012 revideras dessa regler till att omfatta ca 500 bilar, däremot höjdes merkostnadsersättningen till 50% av bilens merkostnad eller max 100 000kr.


Det innebär att upphandlingens elbilar nu faktiskt kan bli riktigt attraktivt prissatta och på allvar konkurrera med likvärdiga bensin- eller dieseldrivna modeller. Priserna blir med andra ord bra mycket attraktivare än med supermiljöbilspremien på 40 000, som naturligtvis ej utbetalas till de som får merkostnadsersättningen.


Ett exempel är Mitsubishi Outlander som med hjälp av elbilsupphandlingen och merkostnadsersättningen kan bli ända upp till 85 000 kronor billigare.
Initiativet med elbilsupphandlingen är mycket bra i och med att det gör en gemensam kraftsamling till att få ut många elbilar på marknaden. Något som också är nödvändigt om privatpersoner ska ha möjlighet att köpa dessa bilar i andra hand om ett par år.


Med nya modeller och ökad merkostnadsersättning skapas det mycket bättre förutsättningar att uppnå upphandlingens mål om en försäljning av 1250 elbilar per år, något som tyvärr inte klarades av under 2012.

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln