Laddplatser för elbilar i Stockholm?

Laddplats för elbil

Det är inte så svårt att gissa sig till var det finns flest elbilar i Sverige, inte ens om man har undgått att läsa rapporten om elbilar och laddinfrastruktur i Sveriges kommuner. Huvudstaden har naturligtvis både flest invånare och flest personbilar och nu bevisligen även flest elbilar. Men ändå är en elbil kanske inte det första man tänker på som innerstadsbo. Den naturliga första frågan som dyker upp är inte pris eller räckvidd, utan var ska jag ladda?


Utöver de dryga dussin laddplatser som finns i Stockholms offentliga parkeringsgarage, samt de få laddplatser på Stockholm parkerings ytparkeringar, är det skrämmande tomt. Fortum och Stockholm stad pratade för 4-5 år sedan om "Stockholm, elbilsstad 2030" som en vision, men efter det har som sagt väldigt lite hänt.


Men i Stockholm stads budget för 2013 står följande:


"En stor utmaning kommer de närmaste åren att ligga i att fortsätta arbetet med att få Stockholm att bli en stad där andelen elbilar växer. Staden ska också fortsätta arbetet med att successivt byta ut fordon i stadens tjänst till elbilar. Nämnden ska vidare tillsammans med trafik- och renhållningsnämnden utreda och implementera ytterligare incitament för supermiljöbilar i staden inom parkeringsområdet."


Vidare står det bland ägardirektiven för Stockholm stads parkering bland annat att man ska:


• delta i elbilsstrategin genom att fullfölja sitt initiativ att genomföra en utbyggnad
av laddstolpar i Stockholm, samt utvärdera hur el-laddplatserna används
• kommande så kallade supermiljöbilspremiebilar ska kunna parkera förmånligt och
i vissa fall gratis i bolagets öppna anläggningar under perioden 2011-2013

 

Enligt uppgifter sker det dessutom en översyn hur gatumark skulle kunna nyttjas för offentliga laddplatser för gatuparkering. Tyvärr verkar bara ett knappt dussin platser vara i åtanke och vi kommer behöva många fler än så.

 

På papperet händer det med andra ord lite grann, frågan är bara hur länge vi elbilsförare ska behöva vänta innan det blir lika lätt att äga en elbil som det är att äga en bensinbil. Vidare måste bilar med begreppet supermiljöbilspremie i sammanhanget bytas ut till "elbilar & laddhybrider". Alla bilar med laddbehov ska ju kunna ladda, inte bara supermiljöbilar.

 

Var i Stockholm vill ni se laddplatser för elbilar?

Kommentera gärna:

  • Erik Jonson • 15 februari 2013 09:57:22
    Om man köper en elbil i Amsterdam för man en gratis laddplats installerad utanför sin dörr. Det vore grymt i Stockholm...

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln