Fisker Karma snart tillbaka

Fisker Karma

Sedan konkursen av Fisker Karmas batteritillverkare A123 Systems och omförhandlingar av Valmet automotives anläggning där bilarna tillverkas, har produktionen av Fisker Karma stått helt stilla. Under 7 månaders tid har Fisker Karma inte producerat en enda bil. Så vad kommer att hända nu?

 

Produktionen av Fisker Karma började i mars 2011 och i Sverige registrerades de första bilarna exakt 1 år senare. Sedan dess har runt 2500 Fisker Karma börjat rulla i hela världen och Callisma som är Fiskers svenska återförsäljare har fått ut 20 Karmas i trafik. Det måste anses som anmärkningsvärt bra att Callisma fått ut så många Karmas, för trots sin eldrift, räknas nämligen inte Karma som en supermiljöbil pga för "höga" utsläppsvärden. Karma kommer med sitt kraftiga 20,1 kWh stora batteri upp till hela 7 mil på en laddning innan den lilla bensinmotorn sätter igång. Den tillhör med andra ord de bättre laddhybriderna på marknaden. Som Laddaelbilen.se skrev tidigare är supermiljöbilspremien mycket märkligt utformad.

 

Trots denna lilla tvist, är Karma en härlig kombination av design, sportbilsprestanda och miljötänk, och det är nog inte supermiljöbilspremien som är avgörande vid köp av denna bil för runt 1 miljon kronor.

 

Men om produktionen står still och batteritillverkaren gick i konkurs, vad händer egentligen med Fisker? Kommer vi få se fler Karma i trafik?

 

Lyckligtvis har Callisma 3 bilar kvar för direkt leverans och grundare och ordförande i Fisker Automotive, Henrik Fisker, säger nu att produktionen kommer att återgå inom kort. För en månad sedan fick A123 Systems en ny kinesisk ägare, Wanxiang, och Fisker säger nu att de omförhandlar batterikontraktet med den nya ägaren.

 

Fisker har samtidigt som detta skett varit i desperat behov av finansiering och har flygit över hela världen för att finna villiga investerare. Fisker säger nu att de har ett antal intresserade investerare på gång. Förhoppningsvis är detta inte bara tomma ord.

 

Fisker Karma fyller idag ett segment som ingen annan biltillverkare har fyllt. Sportbilar med riktigt häftig design och som grundar sig på ett miljötänk med e-REV lösningar. Om allt går som det ska kommer deras nya bil Fisker Atlantic börja produceras under 2014 och vi får hålla tummarna att även dessa bilar når svenska vägar.

 

Fakta om Fisker Karma

 

UPPDATERAT 2013-02-16

 

Rykten gör gällande att Fisker har fått ett investeringserbjudande från den kinesiska biltillverkaren Dongfeng Motor Corp. Budet är på 350 miljoner USD för en ägarandel till 85% av företaget.

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln