Laddhybrider är både PHEV och eREV

Opel Ampera

Inget annat land i världen har lika många förkortningar som finns i det amerikanska språket. Ibland är det bra och ibland är det dåligt. Då det kommer till elbilsvärlden är EV, BEV, HEV, PHEV, eREV, PEV, FCEV, EVSE bara några av de förkortningarna som man får tampas med. Bland dessa är oftast PHEV standardförkortningen till laddhybrider, ibland är PHEV även använt i det svenska språket. Men i amerikanska texter dyker begreppet eREV upp allt oftare och också den översätts till laddhybrider. Vad är då skillnaden mellan PHEV och eREV och varför behöver man dela upp laddhybrider i två olika kategorier?

 

PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle, översätts som sagt i stort sätt alltid till det svenska språket som laddhybrid. Alla bilar som har både en elmotor vars batteri kan laddas ifrån nätet, och en bränsledriven motor, kallas för laddhybrider. Men användningen av orden PHEV och laddhybrid är lite generella och här kommer förkortningen eREV in.

 

eREV - Extended Range Electric Vehicle, är som sagt också att beteckna som en laddhybrid på svenska, men den har en specifik skillnad. En eREV bil har en helt elektrisk drivlina (motorn som driver bilen är enbart elektrisk) och det är endast batteriet som laddas av bensinmotorn. Denna typ av hybrid är rent tekniskt benämnd som en "seriehybrid". Exempel på en eREV är syskonen Ampera och Volt.

 

PHEV användes som sagt oftast som förkortning till alla laddhybrider, men har allt eftersom folk börjat förstå skillnaderna, migrerat över till att enbart omfatta så kallade "power-split hybrider". En sådan bil kan antingen eller, och både och, drivas med el eller bensin/diesel. Blir blir då oftast också 4-hjulsdriven. Till denna kategori räknas t ex Toyota Prius Laddhybrid och Volvo V60 Laddhybrid. Batteriet är oftast något mindre och räckvidden kortare på denna typ av laddhybrider.

 

För att komplicera saken ytterligare finns det de vanliga hybridbilarna som redan har sålts under flera år. Här används den amerikanska förkortningen är HEV – Hybrid Electric Vehicle, och den svenska tekniska benämningen är oftast "parallellhybrid". Ibland kallas denna typ av bil lite märkligt även som fullhybrid.

 

För att sammanfatta: Det finns 2 olika sorters laddhybrider, seriehybrid och power-split hybrid eller eREV och PHEV, samt en "vanlig" hybrid kallad parallellhybrid. Laddhybriderna är på många plan likvärdiga med rena elbilar och betecknas även oftast som sådana pga de låga utsläppsvärdena. Samtidigt är en eREV bil mer lik en ren elbil än en PHEV.

 

Amerikanerna må ha många förkortningar men är i detta fall tydligare än oss svenskar på att skilja mellan olika typer av eldrivna fordon. Istället för 4 långa ord har de 3 mycket tydliga förkortningar... om man vet vad de betyder dvs.

 

Borde även vi i Sverige använda dessa förkortningar? Vad tycker du?

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln