Bra rivstart på elbilsåret 2013

Volvo C30 electric

Årets första månad ökade elbilsbeståndet med hela 10%. Det finns nu 1758 stycken laddbara elbilar som rullar på våra vägar idag, eller för att vara exakt 999 stycken rena elbilar och 759 laddhybrider. Det visar konsultföretaget Easycharges nya beräkningar. Det är härligt att se att förändringen av miljöbilsreglerna inte alls påverkade tillväxten av elbilar!

 

Det som är skrämmande är just att laddinfrastrukturen växer så extremt långsamt. CPEV ligger nu på endast 0,22 och trenden är stadigt sjunkande. Fortsätter det i samma takt som det senaste halvåret kan vi räkna med att det lär bli både brist och kanske mindre bråk om offentliga laddplatser.

 

Problemet går till viss del att undvika med hjälp av teknik som redan finns idag där man kan boka upp laddstolpen i förväg.

 

EU kommissionens förslag som pekar på 14 000 laddplatser år 2020 och med förhållandet 160 000 elbilar ger dock ett CPEV på 0,09. Det är svårt att rent logiskt få ihop hur detta skulle fungera. Antingen kommer beståndet av elbilar vara bra mycket lägre, alternativt har vi många fler än 14 000 laddplatser i Sverige om 7 år.

 

Statistikdatabasen ELIS som förvaltas av konsultföretaget Easycharge, redovisar varje månad beståndet av elbilar. ELIS är mycket intressant eftersom det inte bara tar upp rena siffror, utan också tillhandahåller underlaget på detaljnivå. Man får t ex en kartvisualiserad bild över var elbilarna förväntas befinna sig i landet, statistiska sorteringar med grafisk data, tekniska specifikationer angående laddstandarder mm, prognosmodeller och kommande elfordon.

 

Här kan man beställa ELIS och hålla bättre koll på elbilsutvecklingen.

Lägg till din egen HTML-kod här.

Kommentera gärna:

Lägg till din egen HTML-kod här.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln