Tesla producerar 400 bilar per vecka

Tesla Model S

För någon vecka sedan kommunicerade Tesla Motors ut att de har nått full produktionsvolym av Model S. Detta innebär en tillverkningstakt på 400 bilar per vecka. Men om statistiken stämmer behöver de öka tempot ytterligare med 200 bilar.

 

Den senaste mätningen av antal reservationer tyder på ca 21 260 Model S. Det betyder att Tesla seriöst börjar konkurrera med de större biltillverkarnas elbilar i volymer. Reservationstakten pekar på ca 82,4 bilar per dag vilket faktiskt innebär 576,8 bilar per vecka. Så om Tesla ska komma i kapp med sina tillverkningssiffror och få ner väntetiden till ett par månader istället för som nu, något år, krävs det uppenbarligen ett till skift på fabriken.

 

Rykten gör också gällande att den kommande Model X ska försöka säljas i 15 000 exemplar per år och den hemliga massmarknadsbilen "Gen III" ska säljas i över 40 000 exemplar per år från 2016. Om Tesla skulle lyckas med denna bedrift kommer de landa med en årlig produktion av 3 modeller från 0 till runt 75 000 bilar per år på 4 års tid.

 

Det låter helt galet att de ska lyckas med denna bedrift, men är det osannolikt? Trots de långa väntetiderna och det höga priset, finns det tyvärr ingen av de större lyxbilstillverkarna som konkurrerar med Model S, inte ens med prototypmodeller. Priset kan bli en faktor, men samtidigt vänder sig Tesla mot high-end segmentet där priskänslighet är mindre viktigt.

 

Tesla har överbevis tvivlare tidigare och det är nog många som inte förstår hur detta gick till. Kommer de överleva utan att bli uppätna och kan NEVS på hemmaplanen Sverige, upprepa vad Tesla har åstadkommit?

 

Fortsättning följer.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln