Lägg pengarna på elbilar istället

Mer elbilar

Stockholmscentern skriver i SVD Brännpunkt att regeringen och Trafikverket borde satsa miljarder på att täcka in Stockholms motorvägar för att bli av med den dåliga luften. Tanken är god, men det är bara ett problem. De bilar som skitar ner, skitar fortfarande ner.

 

Om vi ska komma till bukt med lokalt dålig luftmiljö borde vi väl om något följa Kaliforniens trafikpolitik istället. De om några vet vad de pratar om efter åratal med tung och dålig luft.

 

Kraftiga incitament för elbilar och "zero emission vehicles" har gjort att USA med Kalifornien är världens största elbilsmarknad. Det är här modellerna introduceras först och det är här bilarna tas emot positivt.

 

Det är med andra ord inte konstigt att Tesla Motors, Coda Automotive och Fisker Automotive, alla har upprättat sina baser Kalifornien. Entreprenörernas mecka har blivit elbilens förlovade land.

 

Tänk om vi kunde tänka likadant i Stockholm? Inför tullfrihet för elbilar, inför kollektivfältskörning för elbilar, inför gratis parkering (på riktigt!) för elbilar, utrusta ALLA offentliga parkeringsplatser med minst 2 parkeringsplatser för elbilsladdning (Likt platser för rörelsehindrade).

 

Till detta får regeringen gärna utöka sina subventioner till 80 000:- för en elbil.

Då ska ni se att det förmodligen blir bättre luft i Stockholm (och i övriga landet) ganska fort.

Vad tycker ni?

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln