Ljud från elbilar – en idé utan grund?

Ljud från elbilar

The U.S. Department of Transportation's National Highway Traffic Safety Administration, eller kort kallat NHTSA, vill med en ny lag i USA tvinga elbilar och hybrider att göra ifrån sig ljud. Tanken är att gångtrafikanter, cyklister och synskadade ska bli uppmärksammade när ett elfordon närmar sig och på så vis undvika olyckor.

 

Ljudet ska enbart vara aktiverat vid farter under 18mph eller knappt 30 km/h och det ska vara fritt att välja ljud från fordonstillverkarnas sida.

 

NHTSA tror att 2800 färre olyckor per år i USA skulle kunna undvikas i jämförelse med förbränningsdrivna fordon som gör ljud ifrån sig. Hur de kommer fram till just denna siffra är en intressant sak just med tanke på att det i stort sett aldrig skett en olycka med en elbil. Kanske just därför att förarna är mycket mer uppmärksamma och kör lugnare än med vanliga bilar.

 

Personligen tycker jag att detta är ett stort skämt då en av de stora fördelarna med elbilar är just att det blir mycket tystare i städerna. Ska man ljudsätta elbilar ska man börja ljudsätta cyklar också. Cyklister bör anses som mycket farligare i och med att de oftast har mindre trafikutbildning är bilförare.

 

Mer om lagförslaget som antas gå igenom runt 2015 i USA finns på


http://www.nhtsa.gov/About+NHTSA/Press+Releases/DOT+Proposes+New+Minimum+Sound+Requirements+for+Hybrid+and+Electric+Vehicles

 

Etiketter: elbilar usa

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln